Saveti za bezbednu trgovinu

Najvažnije mere zaštite:

  • Prilikom kupovine na Internetu, nemojte slati novac unapred
  • Nikada nemojte davati svoje lične podatke (jmbg, broj lične karte...) ili brojeve kartica
  • Odustanite od kupovine ukoliko prodavac izbegava lični kontakt ili plaćanje preko računa u banci
  • Ukoliko je cena nerealno niska, dobro proverite predmet prodaje ili prodavca

Zaštitite se od prevara na Internetu

Kako biste bezbedno trgovali preko Interneta i zaštitili se od, eventualnih, neprijatnih situacija dajemo vam nekoliko saveta i ukazujemo na šta morate posebno obratiti pažnju:

Osoba iz inostranstva vas je kontaktirala putem e-mail adrese tražeći vaše lične podatke

Ukoliko vas je neko kontaktirao putem mejla, a ta osoba je stranac (uglavnom van bivše Jugoslavije), može se desiti da vam traži lične podatke, broj kartice, da joj pošaljete ili uplatite novac...

Najčešće su to osobe koje se predstavljaju da su iz Sirije, Nigerije ili drugih dalekih zemalja, ali mogu biti i iz Evropske unije.

BUDITE MAKSIMALNO OPREZNI I NEMOJTE DAVATI NIŠTA OD LIČNIH PODATAKA, NITI SLATI NOVAC, NAJVEROVATNIJE SE RADI O PREVARI!

Prodavac vam traži da platite robu unapred, izbegava da vam da svoje ime i prezime, ne želi da se vidi sa vama ili ne želi plaćanje preko računa u banci

Budite posebno oprezni i nemojte slati novac unapred, insistirajte da uplata bude preko računa. Insistirajte na ličnom preuzimanju (ukoliko je to zbog razdaljine moguće), a ukoliko prodavac izbegava bilo kakav direktan kontakt sa vama najbolje je da odustanete od takve kupovine.

U oglasu je, za oglašeni objekat ili predmet, navedena nerealno niska cena

Dešava se da "prodavci" postave nisku cenu kao mamac za proizvod koji najčešće i ne postoji, kako bi vam, kada pozovete rekli da je već prodat i ponudili vam nešto drugo.

U ovim situacijama, mogu vam tražiti i novac kako bi vam pokazali druge predmete oglašavanja, na šta nikako ne pristajte.

Dobili ste e-mail u kojem vam neko nudi da vam za određeni novac postavlja oglase na sajtu Halo oglasa

Osim u kategorijama Nekretnine (Beograd), Posao, Brojevi za mobilne, Masaže, Avantura, Građevinski materijali, Građevinske mašine, alat i oprema, Podne obloge, Vrata, prozori, bravarija -oglašavanje standardnog oglasa, na sajtu Halo oglasa, je BESPLATNO!

PRIJAVITE NAM SVE SUMNJIVE SITUACIJE I POMOZITE NAM DA ZAŠTITIMO NAŠE KORISNIKE!

UKOLIKO STE IMALI SITUACIJU U KOJOJ VAS JE NEKO PREVARIO, SAVETUJEMO VAM DA SLUČAJ PRIJAVITE TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI.